A karácsonyi ünnepek után kidobott mintegy negyven tonna fenyőfát égetnek el idén a pécsi erőműben – tájékoztatta a Veolia Energia Magyarország Zrt. csoporthoz tartozó Pannonpower csütörtökön az MTI-t. A közleményben azt írták, a pécsi városüzemeltetési feladatokat ellátó Biokom Nonprofit Kft. által összeggyűjtött első szállítmányok már beérkeztek az erőműhöz.

A karácsonyi fenyőfák eltüzelése évek óta gyakorlat a baranyai megyeszékhelyen, mert a nagy mennyiségben keletkező hulladék nem komposztálható, a lerakókban pedig nagy helyet foglalna el. A Pannonpower kiemelte, hogy a fenyőfák eltakarítása komoly problémát jelent a nagyobb településeken, a cég programja azonban fenntartható megoldást kínál a városüzemeltetés és a lakosság számára. A fenyőket mobil aprítógép segítségével dolgozzák fel, és más tüzelőanyagokkal, erdei aprítékkal, faipari és mezőgazdasági melléktermékekkel vegyítik, hogy a gyantatartalma ne okozzon üzemeltetési nehézségeket a kazánban.

A pécsi erőmű két, hő- és villamos energia előállítására egyaránt alkalmas biomassza blokkjával 31 ezer háztartás, 450 közintézmény, valamint egyéb fogyasztó távhő- és melegvízellátását biztosítja a Dunántúl legnagyobb városában. A közlemény kitért arra is, hogy a fővárosi után a pécsi a legnagyobb egybefüggő távfűtési hálózat Magyarországon, amelynek kiszolgálása érdekében minden évben több mint 10 milliárd forintot költ helyben előállított tüzelőanyagra a Pannonpower. Az erőmű működése évente mintegy 80 millió köbméter földgáz felhasználását takarítja meg Magyarországon, aminek köszönhetően csaknem 150 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe – jelezte a társaság.

Forrás: MTI