Pécsre érkezik hétfőn a Nők kékben elnevezésű, autista gyermekeket nevelő családokat bemutató vándor fotókiállítás, amely március 16-ig lesz látható a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban – közölték a szervezők az MTI-vel.

A tavaly áprilisban először a budapesti Madách téren bemutatott vándorkiállítás huszonnyolc képén Komka Péter, az MTI/MTVA fotóriporterének lencséjén keresztül elevenedik meg négy autista gyermeket nevelő édesanya és egy fiatal autista lány élete. Rózsáné Szarka Veronika, a Tudásközpont közönségkapcsolati osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a március 16-ig Pécsett látható fotókat a többi között bemutatták már Siófokon, Székesfehérváron és Salgótarjánban. A megnyitón mások mellett Vízdár-Lőczi Gizella, az Esőmanók Tolna Megyei Autistákért Egyesület vezetőségi tagja mond köszöntőt, a tárlatot Egle Botond, az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) ASD-munkacsoportjának tagja nyitja meg – tette hozzá.

A szemléletformáló program célja, hogy erősítse az autizmussal érintett, nehezebb körülmények között élő családok, nők helyzetét, elősegítse társadalmi elfogadottságukat, valamint felhívja a figyelmet mindazokra az értékekre és erősségekre, amelyekkel ezek a nők és családok hozzájárulnak a társadalmi sokszínűséghez. Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) elnöke a vándorkiállítás tavaly áprilisi fővárosi megnyitóján elmondta: a kutatások szerint 1 százaléknál nagyobb előfordulási gyakoriságot mutat az autizmus, amely Magyarországon mintegy 100 ezer gyermeket és felnőttet, illetve családjaikat érinti. Kiemelte: az autizmus olyan állapot, amelyben pont azok a képességek sérültek, amelyek a társadalmi beilleszkedéshez, kapcsolatteremtéshez elengedhetetlenek. A társadalom odafigyelése, értő segítése és a valós ismeretek ezért nagyon lényegesek ahhoz, hogy az autisták képesek legyenek beilleszkedni a közösségbe.

A tavalyi Magyar Sajtófotó pályázaton is díjazott Komka Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a fotókkal szoros egységet alkotó képaláírásokat a fotókon szereplők saját magukról írt bemutatkozóiból állították össze a kiállítás szervezői.

Forrás: MTI