A Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) egykori koncertmesterére, Gyermán István (1938-1990) hegedűművészre emlékezik az együttes január 27-én beszélgetésekkel és hegedűirodalom legszebb műveit felvonultató, a pécsi Kodály Központban megrendezendő hangversennyel. A zenekar MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye felidézte: Gyermán István januárban lenne 80 éves, a jeles alkalomból pedig “egy teljes napra Pécs válik a hegedűművészet centrumává”.

Az esti hagverseny közreműködőinek javát az egykori koncertmester karizmatikus személye köti össze: együtt lép szólistaként színpadra Gyermánné Vass Ágnes, a PFZ örökös tagja, aki több mint négy évtizeden keresztül volt a zenekar koncertmestere és leánya, Gyermán Júlia, aki a hegedűművészi minősége mellett korábban költőként is bemutatkozott a pécsi közönségnek – írták. Mint hozzátették, a szólistapáros mellett két további kiváló hegedűművész is fellép: Kokas Katalin, Gyermán István egykori tanítványa és Deák Márta, a PFZ koncertmestere, a jubileumi program művészeti vezetője.

A PFZ kiemelte azt is, hogy a hangversenyen Kristóf Réka, a Virtuózok abszolút győztesének gyönyörű hangját is élvezheti közönség. Az együttest a Kossuth-, Liszt- és Bartók-Pásztory-díjjal kitüntetett pécsi származású karmester, Ligeti András dirigálja, az esten Vajda János külön erre az alkalomra írt Violini No.2 című műve is felcsendül, amelynek előadásában kizárólag Gyermán István egykori növendékei működnek közre.

Az emkléknapon a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán termet neveznek el Gyermán Istvánról, majd szakmai kerekasztal-beszélgetést is rendeznek. A Kodály Központban az esti koncerttel egy időben időszaki kiállítás nyílik az egykori koncertmester munkásságáról.

Forrás: MTI