Első alkalommal adományoz Schweitzer József-díjakat a Pécsi Zsidó Hitközség vasárnap. A korábban 34 évig a baranyai megyeszékhely főrabbijaként szolgáló országos vallási elöljáróról elnevezett – idén alapított – emlékérmet hárman vehetik át – közölte a pécsi hitközség elnöke az MTI-vel.

Goldmann Tamás kiemelte: Schweitzer József tavaly bekövetkezett haláláig különös gonddal törekedett a város zsidó vallási és kulturális életének fenntartására, a hitközség történetének megismertetésére. „A díj célja, hogy a megyeszékhely zsidó vallási és kulturális, szociális életének előmozdításáért, a zsidó hagyományok és a közösség történetének kutatásáért és publikálásáért, a városban a hitközség elfogadásáért hosszú ideig eredményesen dolgozó hittestvéreinket, barátainkat elismerhessük” – tudatta. Goldmann Tamás közölte: vasárnap a hitközség elöljárósági tagjaként több mint ötven éven át tevékenykedő Vidor György jogász, valamint két felekezeten kívüli díjazott, Hábel János pécsi helytörténész és Vörös István Károly középiskolai történelemtanár munkásságát ismerik el.

Az MTI-nek eljuttatott laudáció szerint Vidor György példamutatóan törekedett a pécsi zsidó közösség összetartására. Goldmann Tamás jelezte, hogy az egykori jogtanácsos idős kora miatt nem vesz részt az ünnepségen, a díjat hozzátartozói veszik át. Hábel János a pécsi-baranyai zsidóság eddig fel nem dolgozott történeteit gyűjtötte össze, és azokat közkinccsé tette többi között a blogján (pecsizsidosag.wordpress.com) – olvasható a méltatásban. A helytörténész – az országban egyedülálló módon – összegyűjtötte és térképre rendezte azokat a pécsi üzlethelységeket, ingatlanokat, amelyek 1944-ben zsidó tulajdonban voltak. Szintén egyedülálló a könyve, amelyben a holokauszt idején áldozatok, feljelentők és hivatalnokok által írt leveleket gyűjtötte össze.

A laudáció szerint Vörös István Károly felkutatta és levéltári sorba rendezte a Pécsi Zsidó Hitközség iratállományát. Ennek köszönhetően lett a pécsi az ország második legjelentősebb vidéki zsidó levéltára. Vörös István Károly részt vett Randolph L. Braham A magyar holocaust című monumentális munkájának elkészítésében, a kétrészes könyv baranyai fejezetét jegyezte – olvasható a dokumentumban.

Forrás: MTI