Szimfonikus Roma Zenekar (SziRom) első zenekari fellépésével tavaszváró nemzetiségi koncertet tartanak február 17-én a pécsi Kodály Központban – hangzott el az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón.

Batyi Róbert nagybőgőművész, a SziRom alapítója az eseményen fontos mérföldkőnek nevezte a pécsi fellépést és kiemelte: Vivaldi Négy évszak című művének Oscar De Manuel spanyol flamenco zenész által készített átiratát tűzik műsorra. Az esten húsz zenészből álló, többnemzetiségű zenekart hallhat a közönség, a fellépő művészek kilencven százaléka roma származású. A spanyol flamenco zenészeket és fiatal magyarországi muzsikusokat Riccardo Sahiti német karmester vezényli – tette hozzá.

Batyi Róbert, aki 1991-ben zenészként és menedzserként került Justus Frantz világhírű karmester mellé, a Philharmonie der Nationen együtteséhez, elmondta, hogy a SziRom tagjai felsőfokú komolyzenei képzések jelenlegi és végzett hallgatói. Jelezte azt is, hogy a zenekar és a pécsi Gandhi Gimnázium közös európai turnét tervez, ennek részleteiről azonban később számolnak majd be. Páva Zsolt polgármester arról beszélt, hogy a különleges koncert szervezésében is résztvevő, a SziRommal együttműködő Gandhi Gimnázium olyan szokatlan szerepkörben is megmutathatja magát, amely segíti lassan harmincéves misszióját.

Virág Bertalan, a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója felidézte, hogy tavaly több európai uniós fejlesztés következtében bővült intézményük profilja, létrejött a Nemzetiségi-Roma Módszertani Oktatási és Kulturális Központ. Ennek feladata a roma nemzetiségű, és a hátrányos helyzetű nem cigány származású tehetségek felkarolása. Kitért arra is, hogy a gimnáziumban elérhető a művészeti alapfokú oktatás, amelynek céljai megegyeznek a SziRom célkitűzéseivel. Az együttessel folytatott hároméves munkájukra “tesz koronát” a pécsi koncert – hangsúlyozta az igazgató.

Az eseményen elhangzott, hogy a február 17-i koncert kiemelt célja a roma nemzetiség társadalmi beilleszkedésének elősegítése és elfogadottságának erősítése.

Forrás: MTI