Sikeres gazdálkodásának és stabil költségvetésének köszönhetően lényegében adósságmentesen zárta a múlt évet a Pécsi Tudományegyetem (PTE) – közölte a felsőoktatási intézmény kancelláriája csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben azt írták: 2016-ban a PTE likviditása folyamatosan fenntartható volt, ami a fegyelmezett forrásfelhasználásnak, a pályázati bevételeknek, a kiadások visszafogásának és a központi támogatásnak együttesen volt köszönhető. Az egyetem az oktatási, gyógyítási és kutatási feladatait mindemellett megbízhatóan és magas színvonalon látta el – jegyezték meg.

A kancellária az MTI érdeklődésére közölte: Jenei Zoltán kancellár 2015-ös év eleji hivatalba lépése előtt 2,7 milliárd forint volt a PTE adósságállománya, amelyet ugyanazon esztendő végére sikerült 835 millió forintra mérsékelni. 2016 végére ez az összeg 50 millió forintra csökkent, amivel lényegében megszűnt az intézmény adósságállománya – hangsúlyozták. Az írásos összefoglaló szerint ez jelentős mértékben köszönhető az erős pályázati aktivitásnak.

A PTE tavaly 32 nyertes, két operatív program – az emberierőforrás-fejlesztési, valamint a gazdaságfejlesztési és innovációs – keretében folyó és nemzetközi projektről adhatott számot, 23 pályázata pedig elbírálás alatt van – közölték. Kiemelték: a PTE 2016 végi pénzkészlete 21,5 milliárd forint volt, amelynek mintegy 82 százaléka beérkezett pályázati előlegben realizálódott, tíz százaléka pedig az egyetem átfogó fejlesztését – összesen 24 milliárd forintos összegből – megvalósító Modern városok program tavalyi forráslehívásából adódott. Az intézmény beszámolt arról is, hogy felgyorsult a pécsi egyetem alapítása 650. évfordulójának alkalmából megrendezendő idei ünnepségsorozat előkészítése.

A PTE kiemelt feladata a két nagyprojekt sikeres lebonyolítása és az egyetem bevételnövelő képességének erősítése – írták. Jenei Zoltán a közleményben egyik legfontosabb céljának nevezte, hogy a múlt év végére megszűnt a tartozásállomány, így az egyetem szabadabban, bátrabban gondolkodhat a gazdasági életben betöltött szerepéről és alakítója lehet a helyi gazdaságnak. A kancellár meggyőződését fejezte ki, hogy számos tartalék van a regionális gazdasági életben való szerepvállalásban, a “vállalkozó egyetem” modellje felé mozdulással további bevételekre tehetnek szert. Jenei Zoltán vélekedése szerint a 24 milliárd forintos egyetemfejlesztés következtében jelentősen nőnek majd az intézmény bevételei, ugyanakkor az “hosszútávon racionalizálást is ígér, hiszen korszerűbb, hatékonyabb vagyongazdálkodást” várnak tőle.

Forrás: MTI