A tavaly novemberben elhunyt Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, zeneszerzőre emlékezik a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) szombati koncertjén a pécsi Kodály Központban – közölte az együttes marketing- és kommunikációs vezetője hétfőn az MTI-vel.

Graf Orsolya hangsúlyozta: az Ihlető természet című hangverseny műsorát – a koncert eredeti karmestereként – a kétszeres Kossuth-díjas művész állította össze, “ezért a zenekar úgy kíván a kivételes alkotóra emlékezni, hogy az általa kiválasztott műveket változatlan sorrendben, kiegészítés nélkül adja elő”. A karmesteri pódiumon Bogányi Tibor áll majd. A koncerten Camille Saint-Saens ritkán játszott Phaéton című szimfonikus költeményét és utolsó, az Egyiptomi alcímet viselő zongoraversenyét hallhatja a közönség Balog József zongoraművész közreműködésével.

Az est zárásaként Beethoven Pastorale-szimfóniát adja elő a Pannon Filharmonikusok – közölte Graf Orsolya, aki kitért arra is, hogy Kocsis Zoltán rendkívül fontosnak érezte a Beethoven-életmű gondozását.

Kocsis Zoltán, a PFZ első állandó vendégkarmestere minden évadban több projekt megvalósításában közreműködött, amelyek során heteket töltött az együttessel – emlékeztetett. Hozzátette: “évről évre teljesebb képet kialakítva a muzsikusokról és az együttesről, tapasztalatait és véleményét megosztva is segítette a zenekar szakmai munkáját”.

Graf Orsolya beszámolt arról is, hogy az esten tartják Juhász Előd Kocsis Zoltánról írt – pénteken megjelenő – könyvének bemutatóját.

Forrás: MTI