A Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora szerint az egyetem alapításának idén esedékes 650. évfordulója a felsőoktatási intézmény, a katolikus egyház és baranyai megyeszékhely közös ünnepe. Bódis József kedden pécsi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az egy olyan történelmi tett előtti tisztelgés, amely Magyarországot beemelte a társadalmukat tudásalapon fejlesztő nemzetek sorába.

Az évforduló fő rendezvényét jelentő szeptember elseje ez évtől minden esztendőben a magyar felsőoktatás napja, a pécsi egyetemalapítás emléknapja lesz – hangsúlyozta. A tavalyi felvezető év eseményei után idén is számos kulturális rendezvényt tartanak és műalkotások is születnek az alkalomra – utalt a rektor arra, hogy az egyetemet alapító Nagy Lajos királyt és Vilmos középkori pécsi püspököt ábrázoló szoborkompozíció, ünnepi oratórium, valamint Janus Pannonius életéről szóló korhű színdarab készül az évfordulóra. Az MTI-hez eljuttatott összegzés szerint Pécsett rendezik meg a Magna Charta Observatory nemzetközi rektori konferenciát, a magyarok második kulturális világtalálkozóját, valamint a Nemzeti Agykutatási Program zárókonferenciáját. Azt írták: a fiatalokat várja a Pécsi Egyetemi Napok, az idén Velencén megrendezendő Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (EFOTT) házigazdája a PTE lesz, valamint Nemzetközi Tavasz (International Spring) elnevezésű rendezvénysorozatot is szerveznek.

Bódis József közölte: a PTE-nek a Modern városok program 24 milliárd forintos keretéből történő “egyedülálló” fejlesztése a végrehajtás fázisában van. A rektor kitért arra, hogy történelmi anyakönyvet is létrehoznak, amelybe az intézmény hallgatói és a jubileumhoz kapcsolódók is bekerülnek.

A város főterén található turisztikai információs irodában tartott eseményen Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester jelezte, hogy az intézmény egy új funkcióval, a pécsi egyetemet bemutató szekcióval bővült. A városvezető egyúttal “hatékonynak és hasznot hozónak” nevezte Pécs és az egyetem kapcsolatát. Udvardy György pécsi megyés püspök az oktatási intézmények kultúrateremtő szerepét méltatva arról beszélt, hogy a jubileumi év programjainak szervezői természetes módon mutatják meg az egyetemnek a város életében betöltött hangsúlyos szerepét. Szólt arról is, hogy a Pécsi Egyházmegye saját programjai idén az egyetem, a képzés, az oktatás és a kultúra fontosságát hangsúlyozzák.

Forrás: MTI