Első alkalommal rendeznek múzeumi majálist a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Káptalan utcai kiállítóhelyein és azok udvaraiban május 13-án. A szervezők mintegy harminc, elsősorban családi programra várják a résztvevőket.

Csornay Boldizsár, a JPM igazgatója a programokat beharangozó keddi sajtótájékoztatón elmondta: a könnyed hangulatú pikniket is magába foglaló rendezvényt hagyományteremtő szándékkal rendezik meg. Az eseményen kiosztott írásos összegzés szerint a JPM Káptalan utcai igazgatóságának udvarán a többi között agyagozás, korongozás, kreatív népművészeti sarok, kenyérdagasztás, kosárfonás, régi tárgyak bemutatója, nosztalgia-teaház, mézeskalács-készítés, és ólomkatona-öntés várja a látogatókat. A pécsi sörkészítés történetéről Vert József tart kóstolóval egybekötött előadást, a Kőkertben csalánleves-főzésen és “leveles falatkák” kóstolóján vehetnek részt az érdeklődők – részletezték hozzátéve, hogy ugyanott a látogatók a rómaiak konyhaművészetébe is bepillanthatnak.

Pusztai Tünde művészettörténész, a múzeumi majális szervezője ismertette: a Vasarely Múzeum udvarán az Élményműhely oktatói tartanak játékkal, bemutatóval egybekötött műhelyfoglalkozást Művészet a többdimenziós kockák árnyékában címmel. Ugyanott a MeseTérKép csapata várja mesemajálisára elsősorban az 5-12 éves gyerekeket. Mint hozzátette, a Káptalan utcai pincerendszereket a Zsolnay Múzeum udvarából indulva, Gábor Olivér régész vezetésével ismertetik meg a nagyközönséggel, a szomszédos Kálvária-domb növényvilágát is bemutatják, a Csontváry Múzeumban látható egyiptomi kiállításon Tillai Gábor történész tart tárlatvezetést. Őri László (Fidesz-KDNP), Pécs kultúráért felelős alpolgármestere az eseményen kiemelte: fontos, hogy családi programmá váljon a múzeumlátogatás, majd hozzátette: ezt élményszerű elemekkel lehet elősegíteni.

Forrás: MTI