A pécsi önkormányzat közgyűlése november 17-én döntött arról, hogy Pécs Város Fiatal Tehetsége Díját, azaz a Márk Tamás-díjat Bánki Benjáminnak – Beninek – ítéli oda. Az évente egy alkalommal adományozható kitüntetést olyan 25. életévét be nem töltött személynek adhatják, aki pécsi lakos, tanulmányait Pécsett folytatja, és kiemelkedő teljesítményt nyújt a tudomány, a művészet vagy a sport területén. Bánki Beni pénteken este vette át a díjat dr. Őri László alpolgármestertől.

A Kazinczy-aranyjelvényes ifjúsági költő Pécsett született 1999-ben. Alapfokú iskolai tanulmányait a Jókai utcai Általános Iskolában kezdte, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumának tizedik osztályos tanulója. Kisgyerekkorától kezdve érdeklődik az irodalom, a versek iránt. Szavalóversenyeken elért sikerei késztették arra, hogy saját maga is kipróbálja az írást. Első versei házi kiadásban jelentek meg és 44 költeményét tartalmazza. Azóta több verse is megjelent a Magvető kiadó szerkesztésében.

Érett gondolkodású verses írásai messze túlhaladnak életkorán. Amikor ír, a felgyülemlett érzéseket, átmeneti hangulatokat próbálja szabályos rendszerbe szerkeszteni. Saját versei olyan fontos témákat elemeznek, mint a szólásszabadság, a kirekesztés és a diszkrimináció.

Megalapította a Jókai Baráti Kört és a Holt Költők Társaságát, ahol versíró barátaival összegyűlnek és beszélgetnek a költészetről, irodalomról, kultúráról. A lokálpatrióta fiatal legújabb verses videójában a Magasház előtti, Weöres Sándort is ábrázoló graffiti előtt szaval, ugyanis elmondása szerint számára fontos, hogy költészetével a városát és városa nagyjait is bemutathassa.

2015-ben az Év felfedezettje. Ugyanebben az évben a Fehér 50 árnyalata című versével, melynek témája az elfogadás, tolerancia és rasszizmus, a Ki Mit Tube online videós tehetségkutató verseny közönségdíjas győztese lett. Az országos Szép Magyar Beszéd szépkiejtési versenyen Kazinczy-aranyjelvény elismerést kapott. Nemcsak humán területen, de a reáltantárgyakban is sikereket ér el. Zrínyi Ilona matematikai verseny győztese volt.

Terve, hogy saját verseskötete jelenjen meg, hogy neve országosan is ismert legyen irodalmi körökben, hogy bejusson egy országos slam poetry verseny döntőjébe, hogy megtanulja a klasszikus latin és ógörög nyelveket és műfordítással foglalkozzon, hogy „Magyar vándor” országjáró vers-, próza- és zenei esteket és önálló esteket szervezzen, hogy a pécsi fiatalság szószólója legyen, hogy elindítsa a „Mi írjuk a jövőt!” fiatal tehetségek mozgalmát.

Bánki Beni a kultúra, az irodalom, a költészet, a szép magyar beszéd és a kultúra népszerűsítése terén elért sikereinek elismeréseként érdemelte ki a kitüntetést.

Kapcsolódó hírek:
Bánki Beni ezüstérmes a VERSenyen