Ingyenes tárlatvezetésekkel, ifjúsági programmal és az Arany 200 elnevezésű produkció lemezbemutató koncertjével várja a baranyai megyeszékhelyen a közönséget a magyar kultúra napja alkalmából a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK).

A pécsi kulturális holding MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint január 21-én a látogatók ingyenes idegenvezetés keretében ismerhetik meg a Zsolnay Kulturális Negyedben található, csaknem 700 Zsolnay-porcelánritkaságból álló Gyugyi-gyűjteményt, illetve a Zsolnay családot és a gyár történetét bemutató kiállítást. Aznap délelőtt ugyancsak díjmentes tárlatvezetést tartanak a pécsi ókeresztény műemlékegyüttest összefogó Cella Septichora Látogatóközpontban és az Ókeresztény Mauzóleumban – írták.
Január 22-én délután a Zsolnay-negyed E78-as koncerttermében rendezik meg a Házhoz megy a Zenede című előadást, amelynek célja, hogy az általános iskolás és középiskolás diákoknak bemutassa a könnyűzene fejlődését az 1920-as évektől napjainkig. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló országjáró turné keretében az elmúlt három évben 45 településen 115 előadást tartottak, amelyeken mintegy 20 ezer gyermek vett részt.

A produkcióban közreműködik Bordás József dobművész, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja; Farkas Zsolt, az Ének iskolája című műsor nyertese; Balogh Roland, Príma-díjas gitárművész, Balogh Zoltán, Ablakos Lakatos Állami ösztöndíjas zongoraművész, illetve Fonyó Sebastian és Farkas Ágnes táncművészek – ismertette a ZSÖK.

Aznap este ugyanott tartják az Arany 200 című lemezbemutató verses koncertet, amelyen 12 tagú zenekar, két színművész és két balettművész működik közre. “Az előadás egy nyolcvan perces utazás a múltból a jelenbe hazánk nagy költője, Arany János versein keresztül Bordás József nagyzenekari művével interpretálva” – olvasható az összegzésben.

Forrás: MTI