Rendhagyó módon a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben található M21 Galériában rendezik meg péntektől az idén Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjban részesült harminc fiatal alkotó beszámoló-kiállítását – közölték a szervezők az MTI-vel.

Az ösztöndíj lebonyolításáért felelős Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a pécsi kiállítóhely által szervezett tárlaton mintegy százhúsz alkotást, köztük szobrokat, festményeket, installációkat, fal-reliefeket, valamint a digitális világhoz kapcsolható munkákat láthat a közönség január 6-ig – mondta el az MTI érdeklődésére Készman József művészettörténész, a kiállítás kurátora.

A tárlaton Fabricius Anna, Lőrincz Lilla, illetve mások mellett Szécsényi-Nagy Loránd, Hajas Katinka, Karsai Dániel, Keresztesi Botond és Török Judit műveivel ismerkedhet meg a publikum – tette hozzá.

Mint azt a szervezők felelevenítették, a több mint hatvan éves múltra visszatekintő Derkovits-ösztöndíjat azok a harmincöt év alatti képzőművészek kaphatják meg, akik tanulmányaik befejezése után önálló művészeti tevékenységet folytatnak. Az ösztöndíj célja, hogy a megfelelő anyagi feltételek megteremtésével segítse a tehetséges fiatal alkotók pályakezdését, művészi fejlődését, és hogy támogassa a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrejöttét – áll az MTI-nek eljuttatott írásos összegzésben.

Az ösztöndíjasok alkotásaiból minden évben kiállítást szerveznek; műveik bemutatása számos – ma már ismert – művészt indított el pályáján – emelte ki a közlemény. A hagyományosan a budapesti Műcsarnokban megrendezett évenkénti beszámoló-tárlatot idén elsőként nem a fővárosban, hanem Pécsett rendezik meg – hangsúlyozta a kurátor, aki arra is kitért, hogy az M21 Galéria ideális helyszíne egy reprezentatív modern művészeti alkotásokat bemutató kiállításnak.

Forrás: MTI