A közelmúltban több irodalmi és művészeti eredményt is értek el a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola – a Babits Gimnázium diákjai. 

Babits Gimnázium szoboravatón
Balaskó Bence a szoboravatón

A verselők a Babits és a PTE hírnevét ismét szép elismerésekkel öregbítették a váci Dunakanyar Színházban novemberben végén megrendezett 16. Nemzetközi Kaleidoszkóp Versfesztiválon. Matyók Annamária – Babits és Pódium örökös tag – Kaleidoszkóp-díjat vehetett át, a felnőttek kategóriájában. Szintén Kaleidoszkóp-díjat kapott Bánki Beni (11.B) a fiatalok között. Pár év szünet után az Ostinato együttes ismét képviselhette iskolánkat a verszenésítés műfajában. A több, mint 20 éve alkotó együttes jól ismert a régió és az országos irodalmi és világzenét kedvelő közönség előtt. Az Ostinato a Versfesztivál különdíját hozhatta Pécsre. Az ez alkalommal együttesben Balaskó Bence (11.B) debütált. Versmondás műfajában dicsérettel tért haza Füleki Panka (9.F) és Balaskó Bence (11.B). Az elmúlt napokban az iskola diákja, – Molnár Réka (11. F) a Kodály Zoltán Gimnázium által hirdetett megyei versmondó versenyen második helyezést ért el.

A Babitsban évtizedes hagyománya van az iskolarendszerű oktatás mellett a szabadidős, irodalmi és zenés alkotóköröknek, műhelyeknek. Az iskolában tanuló diákok szívesen kötődnek Babitshoz.

babits_szobor_ujraavato_3_pecs
Babits-szobor, PTE Babts Gimnázium

Néhány hete került sor a Babits Gimnázium előtt álló, – az iskola névadójának, – helyreállított szobrának újraavatásra. Az intézmény természettudományos laborának építése során megsérült lábazat kicserélésre került, a szobron pedig felületkezelés is történt. A helyreállításban az alkotó is részt vett, így méltó helyére kerülhetett Tóth Zsuzsanna szobrász alkotása. A megnyitón Turi Katalin igazgató elmondta, – hogy a diákok és tanárok körében is nagyon népszerű Babits-szobor még 2003-ban került az épület bejárata előtti homlokzathoz. Az intézmény névadója egy fura jogszabályi helyzet következtében jelenleg nem viselheti a Babits nevet, – de mint megtudtuk, folynak az egyeztetések, s nem csak az intézmény dákjai és tanárai, – de a PTE is szeretné, ha az iskola ismét viselhetné a Babits nevet. (B-K BK)

i> Bánki Beni Márk Tamás díjas
i
> Bánki Beni ezéstérmes a VERSenyen